Achtergrondinformatie van Mallorca

Mallorca, gelegen in de Middellandse Zee, biedt mooie stranden en een veelzijdig binnenland met berglandschappen, maar ook moerasgebieden en duinlandschappen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De geschiedenis van Mallorca wordt gekenmerkt door vele veroveringen en de diverse heersers hebben allen hun sporen achtergelaten op het eiland. De vroegste tekenen van menselijk leven op Mallorca gaan terug naar ongeveer 4000 v. C.. Rond 1300 v. C. is het hoogtepunt van de Talayotische periode op Mallorca. Talayot is de naam van de meest opmerkelijke constructie uit deze periode, de observatietoren. In 123 v. C. veroveren de Romeinen Mallorca. In deze tijd werd het wegennet van Mallorca gelegd en werden de wijnrank, olijfboom en het graan geïntroduceerd.

Na de Romeinse heerschappij volgde een periode waarin eerst de Vandalen en vervolgens de Byzantijnen heersten op Mallorca. In de 10de eeuw na Christus kwam Mallorca onder Arabische heerschappij. Zij introduceerden irrigatietechnieken, de verbouw met behulp van terrassen van onder andere katoen en rijst, maar ook brachten zij de sinaasappel- en limoenboomgaarden. In 1114 volgde een eerste aanval van christelijke troepen en hoewel de Arabieren zich van deze aanval herstelden, werden ze uiteindelijk in 1230 toch verslagen door christelijke veroveraars onder aanvoering van koning Jaume I van Aragón. In 1276 werd het koninkrijk Mallorca en Menorca opgericht, maar hier kwam nog geen eeuw later al een eind aan toen de eilanden onderdeel werden van het koninkrijk van Aragón. In 1497 werd Mallorca onderdeel van het Spaanse rijk. Na de Spaanse successieoorlog werden de Balearen in 1833 een provincie van Spanje en pas in 1983 kreeg de archipel een autonome status met een eigen regering en parlement.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mallorca is één van de eilanden behorende tot de archipel van de Balearen, die gelegen is in de Middellandse Zee. Tot de eilandengroep van de Balearen behoren vier hoofdeilanden: Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera. Mallorca is met 3640 km² het grootste eiland van de archipel en het ligt tussen Menorca en Ibiza in. Het eiland ligt langs de oostkust van Spanje en is met de veerboot vanuit Barcelona in ongeveer 7 uur te bereiken. Het eiland telt circa 550 kilometer kustlijn.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mallorca heeft circa 870.000 inwoners, waarvan er 400.000 in de hoofdstad Palma wonen. Mallorca is een populaire overwinterbestemming, dus behalve de Mallorcanen wonen onder andere veel Duitsers, Engelsen en Nederlanders een gedeelte van het jaar op dit eiland. De bevolking is ondanks de grote aantallen toeristen, die het eiland in de zomer bezoeken, erg gastvrij gebleven.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het landschap van Mallorca wordt gekenmerkt door twee bergachtige gebieden en daarnaast vele kilometers kustlijn met mooie baaien en stranden. In het noordwesten van het eiland ligt het Tramuntanagebergte met als hoogste berg de Puig Major van 1445 meter hoog. Het Llevantgebergte, in het oosten van Mallorca is daarentegen een stuk minder steil en rustiger dan het Tramuntanagebergte. 40% van Mallorca is beschermd natuurgebied en op het eiland vindt u dan ook diverse stukken prachtige natuur. Langs de kust van het eiland vindt u mooie stranden en kleine baaitjes. In de bergen, maar ook langs de oostkust van Mallorca zijn tot slot diverse grotten te vinden.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op het eiland staan veel wit geschilderde huizen met dikke muren. Ze bestaan vaak uit een enkele verdieping en hebben weinig ramen, zodat de warmte buiten blijft. Kenmerkend voor Mallorca zijn de vele villa’s die veelal in de 19de eeuw zijn gebouwd. Op Mallorca zult u veel oude windmolens zien. De meeste zijn niet meer in gebruik en fungeren alleen nog als toeristische attractie. Tegenwoordig worden steeds meer plaatsen in Mallorca gekenmerkt door grote hotels en appartementencomplexen.