Artà en Capdepera

In het noordoosten van Mallorca liggen de plaatsen Artà en Capdepera. Beide steden werden van oudsher beschermd tegen aanvallen van buitenaf door vestingwerken, die nu jaarlijks vele toeristen trekken.

Àrta

Het huidige Àrta werd gebouwd op een Arabische vesting. De stad wordt gedomineerd door de gefortificeerde parochiekerk en meer nog door de met vestingmuren en wachttorens omringde Sant Salvador. U vindt hier een kapel/heiligdom, dat vanaf de Transfiguració del Senyor parochiekerk te bereiken is door middel van 180 traptreden, die als het ware een kruisweg vormen. In de kapel vindt u een beeld van een zittende Maria met Jezus op haar schoot. Dit is één van de oudste beelden van Mallorca, dat nog gebruikt wordt als object van verering. Vanaf Sant Salvador heeft u prachtig uitzicht over de mooie, heuvelachtige omgeving met in de verte de zee. Niet alleen de kerken in Àrta werden beschermd tegen aanvallen van buitenaf, ook gewone woningen in de plaats zijn versterkt met massieve muren. Een wandeling door het oude gedeelte van de stad is dan ook zeer de moeite waard.

Capdepera

Net als Àrta wordt Capdepera gekenmerkt door een vestingwerk, de burcht van Capdepera, die in de 14de eeuw gebouwd werd. De burcht ligt boven het huidige Capdepera. Het oudste gebouw is de Miquel Nunis toren. Binnen de vestingmuren bevonden zich in de 16de eeuw 125 woonhuizen. Na de 18de eeuw verlieten de mensen langzaam de vesting, omdat bescherming niet langer nodig was. De vesting raakte in verval en kwam pas in 1983 in gemeentelijk bezit waarna begonnen werd met de restauratie. Eén van de weinige bewaard gebleven gebouwen is het Casa del Gobernor, oftewel het huis van de gouverneur. Een ander gebouw dat nog dateert uit de oorspronkelijke tijd is de kerk van San Juan. In deze kerk vindt u een 14de eeuws figuur van Christus en een gotisch beeld van de Verge de l’Esperança, de beschermheilige van de stad.

Foto’s van Artà en Capdepera

Ligging