Kathedraal La Seu

Het absolute hoogtepunt van Palma de Mallorca is de kathedraal, La Seu. Met de bouw van deze gotische kathedraal werd begonnen aan het eind van de 13de eeuw onder het bewind van Jaume II.

In totaal heeft de bouw zo’n 300 jaar geduurd en in 1601 werd het laatste onderdeel, het hoofdportaal, afgerond. De kathedraal is gebouwd in een driebeukige constructie met een 19 meter breed en 44 meter hoog schip, waarvan het gewelf door 14 zuilen wordt ondersteund. Naast het hoofdportaal heeft La Seu nog twee ingangen, waarvan La Portal del Mirador de mooiste is. Dit portaal is gedecoreerd door beeldhouwwerker Guillermo Sagrera met diverse geometrische figuren en bloemmotieven. Ook zeer de moeite waard zijn de notenhouten koorbanken en het neogotische orgel.

Gaudí en Barceló

In het begin van de 20ste eeuw leidde Antoni Gaudí de verbouwing van de altaarruimte van La Seu. Hij liet onder andere een gigantische kroonluchter boven het altaar hangen en ook zijn de keramieken wanden door hem geïntroduceerd. Het meest opvallende element dat Gaudí heeft aangebracht is zonder twijfel het baldakijn. Dit baldakijn wordt door vele lampjes verlicht en is gemaakt van smeedijzer. De hedendaagse kunstenaar Miquel Barceló heeft het ontwerp van de St. Petruskapel verzorgd. In de kapel vindt u wanden bekleed met 300 m² keramiek, die het Bijbelse thema van de vermenigvuldiging van vis en brood uitbeelden. Het kleurrijke keramiek contrasteert met de gebrandschilderde, grijze ramen. Het hoofdraam toont de Boom der Wijsheid, waarin een visgraat is verwerkt.

Roosvenster

Wanneer u in de kathedraal bent, vergeet dan niet omhoog te kijken naar de diverse gebrandschilderde ramen. Het grootste van deze kleurrijke vensters, het Roosvenster, heeft een doorsnede van 12 meter. In het venster zijn 1236 stukjes glas verwerkt. Samen vormen ze geometrische figuren en bloemmotieven. Tweemaal per jaar schijnt de ochtendzon precies in de juiste hoek om deze motieven te weerspiegelen op de wand tegenover het Roosvenster. Op deze dagen is de kathedraal extra vroeg geopend.

Foto’s van Kathedraal La Seu

Ligging