Valldemossa

Het bergdorp Valldemossa, gelegen in het westen van Mallorca, trekt jaarlijks vele duizenden toeristen. Zij komen vooral voor het Kartuizerklooster, dat zich in het dorp bevindt.

Het Kartuizerklooster in Valldemossa dateert uit de 14de eeuw. Oorspronkelijk was het een paleis, namelijk het paleis van koning Sancho. In 1399 werd het echter eigendom van de Kartuizer monniken, waarna het een klooster werd. Tot 1835 werd het klooster door monniken bewoond, maar toen zij werden onteigend, kreeg het een andere bestemming en kon men monnikscellen huren. De beroemde componist Chopin is één van de mensen, die, samen met schrijfster George Sand, in Valldemossa heeft gewoond. Veel van haar bekendheid heeft Valldemossa te danken aan deze twee oud-inwoners.

Het klooster

Bij een bezoek aan het klooster wordt u meteen herinnerd aan beroemde voorgangers, want bij de ingang staat een beeld van Chopin. In de cellen van het klooster vindt u een verzameling aan voorwerpen, zoals brieven en partituren, maar ook een piano. In de kapel van het klooster hangen schilderijen van de schoonbroer van Goya, Miguel Bayeu. Een hoogtepunt van het klooster vormt de oude apotheek, waar u potten aantreft met gedetailleerde beschrijvingen van de ‘medicijnen’, die erin zaten. Alle kamers van het klooster hebben een eigen tuin, die mooi uitzicht biedt op de omgeving. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het museum voor moderne kunst, waar werk van onder andere Picasso en Tàpies tentoongesteld wordt.

Santa Catalina Tomàs

Waar toeristen Valldemossa bezoeken voor het Kartuizerklooster, komen Mallorcanen naar het dorp, omdat dit de geboorteplaats is van de heilige Catalina. Haar geboortehuis is inmiddels omgebouwd tot kapel, waarin u een beeld van de heilige vindt. Wanneer u een wandeling door Valldemossa maakt, wat zeker de moeite waard is, zult u op vele huizen een tegel ter ere van Santa Catalina vinden.

Foto’s van Valldemossa

Ligging