Deià

Het bergdorp Deià ligt aan de voet van de berg de Teix en is vooral bekend geworden door de vele kunstenaars, die de plaats bezochten en nog steeds bezoeken.

Deià bestaat uit, tegen een helling gelegen, gele, wat vierkante huizen rondom een kerkje, dat op het hoogste punt van het dorp ligt. Boven de huizen uit rijst de berg de Teix, wat zorgt voor een zeer idyllisch plaatje. Hier blijft het echter niet bij, want Deià ligt boven een rotskust en de mooie tuinen in het dorp zorgen voor een groen en kleurrijk beeld. Het is dan ook geen wonder dat kunstenaars hier graag kwamen en nog steeds komen.

Kunstenaarsdorp

Al vanaf de 19de eeuw wordt Deià bezocht door kunstenaars. Zo behoorden tekenaar Gustave Doré en schrijver en schilder Rusinyol tot de eersten, die dit bergdorp bezochten. Velen volgden hun voorbeeld, waaronder Picasso, Anthony Burgess, Anaïs Nin en Paul Theroux. Het meest bekend werd het dorp echter door de Engelse dichter en schrijver Robert Graves, die lange tijd in het dorp woonde, er stierf en ook begraven werd op de plaatselijke begraafplaats. Graves, vooral bekend van werken als I Claudius en Greek Mythology kreeg veel beroemdheden op bezoek, waaronder Ava Gardner, Gabriel García Márquez en Michael Caine, wat zeker heeft bijgedragen aan de populariteit van het dorp. In het vroegere huis van Graves, Ca’n Alluny bevindt zich nu een museum, waar u meer te weten komt over de schrijver en zijn werk.

Ook nu nog spelen de kunsten een grote rol in Deià. Zo vindt jaarlijks het Festival Internacional de Deià plaats, een programma met internationale kamermuziek. De zonen van Robert Graves zorgen eveneens voor een muzikale bijdrage in het dorp. Samen met schilder David Templeton vormen zij de band Pa amb oli en treden zij regelmatig op. In de Sa Fonda Bar, waar vroeger alle bezoekende kunstenaars elkaar ontmoetten, wordt op gezette tijden live muziek ten gehore gebracht.

Foto’s van Deià

Ligging