Trein naar Sóller

Eén van de leukste uitstapjes in Mallorca is de treinreis van Palma de Mallorca naar Sóller. De 27 kilometer lange rit van de ‘Rode Pijl’ is zeer de moeite waard en ook eindbestemming Sóller heeft genoeg te bieden.

De Ferrocarril de Sóller vertrekt vanaf het station aan de Plaça d’Espanya in Palma. Het Ferrocarril station wordt gekenmerkt door Jugendstilelementen. In Palma wacht u de rode, elektrische smalspoortrein, die al rijdt vanaf 1912 en oorspronkelijk gebruikt werd voor het transporteren van fruit. Het spoor loopt door de Serra de Tramuntana en de vallei van Sóller, die ook wel het Sinaasappeldal genoemd wordt. Deze naam dankt het aan de vele sinaasappelboomgaarden, die er te vinden zijn. In het dal staan echter ook vele citroenbomen. De Arabieren hebben circa 300 jaar in deze streek gewoond en zij legden de basis voor het irrigatiesysteem van het dal, dat ervoor zorgde dat de boomgaarden van genoeg water werden voorzien. De fruitboomgaarden, maar ook de wijn- en olijfboomgaarden rondom Sóller leverden veel geld op en deze vroegere rijkdom ziet u nog terug in de hedendaagse stad. Wanneer u de trein verlaat, stapt u het station van Sóller binnen, dat zich in een 17de eeuws paleis bevindt en daarmee één van de oudste stations ter wereld is. Loopt u niet meteen het station uit, maar kijk even om u heen naar de pijlers, de trap en het loket.

Sóller

De naam Sóller komt van het woord suliar, dat letterlijk ‘gouden dal’ betekent en refereert aan de rijkdom, die de sinaasappel-, wijn- en olijfgaarden in het dal hebben gebracht. De huizen in Sóller zijn gebouwd in Jugendstil of Modernista stijl. Zowel de Sant Bartomeu kerk als de Banco de Sóller zijn gerestaureerd door een leerling van Gaudí, Joan Rubí. Ook de façade van het Ca’n Prunera museum werd door Rubí ontworpen. In het museum vindt u een collectie van Jugendstil/Modernista kunstenaars als Picasso, Miró, Munch en Matisse. In de stad bevindt zich ook een natuurwetenschappelijk museum met een botanische tuin. Op het Plaça Constitució kunt u terecht voor een hapje en een drankje.

Foto’s van Trein naar Sóller

Ligging